«Θυμάμαι που πολλές φορές περνούσες τη μέρα σου αντιγράφοντας κείμενα που σου χρησίμευαν ως άμφια. Το προτιμούσες αυτό γιατί στη αντιγραφή η προσωπική συμβολή πρακτικώς περιορίζεται στον μόχθο, η συναισθηματική πράξη ανήκει σε άλλον. Έτσι κρατιόσουν σε απόσταση από τα γραπτά σου.... Τέτοιες φράσεις είναι σαν αποδημητικά πουλιά, έλεγες. Ανάλογα με την εποχή μεταφέρονται. Είναι λόγια του αέρα, φράσεις- μετανάστες. Φράσεις που ψάχνουν την τύχη του άλλου, κάθε φορά».
ΥΓΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Σελ. 87

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΛΗΘΟΣ ΕΙΜΑΙ

«ΠΛΗΘΟΣ ΕΙΜΑΙ» στο Θέατρο Δεξαμενής στο Κορωπί

Και ήταν… πλήθος!
Πρωτοφανής συγκέντρωση, 600 έως 700 προσκεκλημένοι, πολλοί από τους οποίους είχαν κάνει για να παρευρεθούν ταξίδι μακρινό, έζησαν στο θέατρο της Δεξαμενής στο Κορωπί ένα μαγικό βράδυ.
Βασισμένο σε ιδέα της εκδότριας Άννας Παπαδημητρίου η οποία είχε και τον συντονισμό της παράστασης, όσον αφορά την θεατρικοποίηση των βιβλίων («Τα βιβλία πάνε θέατρο»), με μουσικές συνθέσεις και μελοποιημένα τραγούδια της εκδότριας Αναστασίας Παπαδημητρίου, βίντεο γουόλ με φωτογραφικό υλικό που είχε ετοιμάσει ειδικά για την παράσταση η Χαρά Μπιρμπίλη - Παπαδημητρίου, το θεατρικό μουσικό δρώμενο «Πλήθος είμαι» που είχε διασκευάσει και σκηνοθετήσει η Μελίνα Παπανέστορος βασιζόμενη στα βιβλία της Ελένης Γκίκα «Υγρός Χρόνος» και «Αν μ’ αγαπάς μη μ’ αγαπάς» συγκίνησε, ενθουσίασε, έκανε τους προσκεκλημένους να τραγουδήσουν στο τέλος με τους ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Στην πρωτότυπη αυτή παράσταση αφηγητής ήταν ο Γιώργος Γεωγλερής, γυναίκα η Βικτωρία Ταγκούλη, άνδρας ο Κωνσταντανίνος Πέτρου, μαέστρος ο Γιώργος Κωνσταντινίδης (πιάνο, μαντολίνο, βιολί), στην κιθάρα ο Γιάννης Γεράνης, τραγούδησαν η Αναστασία Παπαδημητρίου, η Πένυ Ξενάκη και η Βικτωρία Ταγκούλη.

Τα μελοποιημένα τραγούδια της Αναστασίας Παπαδημητρίου που ακούστηκαν ήταν σε ποίηση Νάνου Βαλαωρίτη, Φώτη Αγγουλέ, Ζακ Πρεβέρ (μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος), Ελένης Γκίκα, Μάρως Βαμβουνάκη και Αννας Παπαδημητρίου.…

Για το έργο της Ελένης Γκίκα μίλησε εφ’ όλης της ύλης η συγγραφέας Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, η οποία αναφέρθηκε στην ποιητική, ατμοσφαιρική, ελλειπτική γραφή της.Την εκδήλωση έκλεισε ο δήμαρχος Κορωπίου Θεόδωρος Αθανασόπουλος, παιδικός φίλος της συγγραφέας, εμφανώς συγκινημένος (ήταν και η τελευταία βραδιά των «Σφηττείων»).

Παρόντες, μεταξύ πολλών άλλων, ήταν και οι συγγραφείς:
Μαρία Λαμπαδαρίδου- Πόθου φυσικά, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ανδρέας Μήτσου, Μάνος Κοντολέων, Κώστια Κοντολέων, Ρίτσα Ψαραύτη, Πέρσα Κουμούτση, Άγγελος Χαριάτης, Εύα Στάμου, Μαρία Γαβαλά, Δημήτρης Καρύδας, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, Ελένη Στασινού, Γιάννης Φιλιππίδης, Μπάμπης Δερμιτζάκης, Λιλή Πρίφτη, Γιάννης Πρόφης, Κατερίνα Λαζάρου, ο μεταφραστής Γιάννης Θηβαίος, οι ποιητές Γιάννης Ευθυμιάδης, Δημήτρης Αθηνάκης, Μηλίτσα Πιέτρη- Αυγούστη, ο εκδότης Βασίλης Καραγιώργος, η ηθοποιός Ματίνα Καρρά, η λυρική τραγουδίστρια Αντιγόνη Σγούρδα, η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα και πολλοί μπλόγκερς. Ανάμεσά τους, η Κατερίνα Παπαθεοδώρου ή «Κυκλάμινο του βουνού» που ταξίδεψε ειδικά από τον Βόλο, το «νατασσάκι», η «θαλασσινή ματιά», ο rider’s digest, η «Καφείνη» κ.α.

Βεβαίως παρέστη σύσσωμος η οικογένεια Παπαδημητρίου.

Όλη η ομάδα βιβλίου Κορωπίου, τα μέλη του Πνευματικού Κέντρου και των φίλων της βιβλιοθήκης, οι φίλοι της συγγραφέως από το Κορωπί.

(Το κείμενο εξέδωσε η ΑΓΚΥΡΑ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: