«Θυμάμαι που πολλές φορές περνούσες τη μέρα σου αντιγράφοντας κείμενα που σου χρησίμευαν ως άμφια. Το προτιμούσες αυτό γιατί στη αντιγραφή η προσωπική συμβολή πρακτικώς περιορίζεται στον μόχθο, η συναισθηματική πράξη ανήκει σε άλλον. Έτσι κρατιόσουν σε απόσταση από τα γραπτά σου.... Τέτοιες φράσεις είναι σαν αποδημητικά πουλιά, έλεγες. Ανάλογα με την εποχή μεταφέρονται. Είναι λόγια του αέρα, φράσεις- μετανάστες. Φράσεις που ψάχνουν την τύχη του άλλου, κάθε φορά».
ΥΓΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Σελ. 87

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Η γιορτινή βιβλιοπαρουσίαση στην ΑΓΚΥΡΑ της Ελένης Γκίκα και του Χρήστου Παπαμιχάλη



ΕΝ ΑΤΑΞΙΑΙΣ, ΑΤΑΚΤΟΙ και… όρθιοι όντες!

Το αδιαχώρητο έγινε την Τετάρτη το βράδυ στον Πολυχώρο της Άγκυρας κατά την παρουσίαση των βιβλίων της Ελένης Γκίκα «Υγρός Χρόνος» και του Χρήστου Παπαμιχάλη «Maybe».

Οι συγγραφείς επιλέγοντας την διαδυκτιακή τους περσόνα, alef και moha από την ιστοσελίδα τους Golem, στήριξαν την εκδήλωση σε παρουσιαστές bloggers. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Nuwanda (Γιάννης Γιαννούδης), κεντρική παρουσιάστρια η συγγραφέας- ψυχολόγος και blogger Εύα Στάμου και αποσπάσματα διάβασε η blogger Ντανιέλα.
Οι εκδότριες Αναστασία και Άννα Παπαδημητρίου καθώς και η Ελένη Γκίκα μίλησαν για τα βιβλία και για τις δυο σειρές των εκδόσεων «Ελληνες Πεζογράφοι» και «Σύγχρονοι Ελληνες πεζογράφοι», επίσης και για την κοινή συνισταμένη των βιβλίων: κατακερματισμένη αφήγηση, οικογενειακή σάγκα, έρωτας και θάνατος.
Γύρω από την ρευστότητα του χρόνου, του παρελθόντος χρόνου και την αντιφατικότητα των παιδικών μας χρόνων και η συζήτηση που ακολούθησε. Συμμετείχαν οι συγγραφείς: Μαρία Λαμπαδαρίδου- Πόθου, Λίτσα Ψαραύτη, Κώστας Ασημακόπουλος.
Παρόντες ήταν μεταξύ πολλών άλλων και οι: Ανδρέας Μήτσου, Λεία Βιτάλη, Ρούλα Κακλαμανάκη, Νίκος Βλαντής και Μαρία Λεκάκη, Μαρία Γαβαλά, Μάνος και Κώστα Κοντολέων, Γιώργος Ρωμανός, Γιάννης Θηβαίος, Δημήτρης Καρύδας, Τιτίνα Δανέλλη, Γιάννης Ευθυμιάδης, Μαρία Κοτοπούλη, Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, Γιάννης Φιλιππίδης, Μπάμπης Δερμιτζάκης κ.α.
Οι εκδότες Σάμυ Γαβριηλίδης και Γιώργος Καραγιώργος (εκδ. «Διήγηση»).
Ανάμεσα στους bloggers ήταν και οι: Librofilo, Καφείνη, Παράξενος Ελκυστής, Reader’s Diggest, Saimon says, Severin, Babis, Mist, Έμπυρη Γνώση, Ναυτίλος, Ηχος Πλάγιος Δεύτερος, Νατασσάκι, Θαλασσινή, Πανδοχεύς, Κυκλάμινο του βουνού που ήρθε ειδικά για την εκδήλωση από τον Βόλο και πολλοί άλλοι.
Με τα τραγούδια τους υποστήριξαν τα βιβλία οι: Νίκος Ζούδιαρης, Απόστολος Ρίζος, Γιάννης Χαρούλης, Νατάσσα Μποφίλιου και Θέμης Καραμουρατίδης. Παρά το αδιαχώρητο, η γιορτή τέλειωσε μετά τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: